Wawasan Dan Keyakinan Diri Sebagai Persiapan Jihad

Muqaddimah ada dua perkara utama yang perlu diyakini sebelum kita melaksanakan jihad untuk kemenangan islam. perkara pertama ialah menyakini wawasan bahawa masa depan adalah untuk islam. perkara kedua ialah menyakini bahawa kita ada keupayaan untuk berjihad memenangkan islam dengan izin dan bantua ..

Risalah Fikir (159) Uwais Al Qoroniyy Rah A (bhg 4)

mari kita teruskan untuk bersama uwais rah.a......... (a) bilakah kawan menjadi lawan ? (b) sumpah uwais rah.a. untuk bangkit dengan kerja2/usha2 agama di tengah masyarakat ramai biar sekali pun ramai yang menentang !!! (perawi, seperti dalam rf 158) telah berkata : maka telah ..

Keajaiban Angka 19 Dalam Al Qur'an

Assalamualaikum. it's quite long,but take your time. it’s really worth reading. setiap muslim pasti meyakini kebenaran quran sebagai kitab suci yang tidak ada keraguan sedikitpun, sebagai petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa. namun kemukjizatan quran tidak hanya dibuktikan lewat kesempurn ..

Hati Seorang Wanita Yang Berusaha Menjadi Solehah

>> >"apabila hati terikat dengan allah, kembalilah wanita dengan asal >> >fitrah kejadiannya, menyejukkan hati dan menjadi perhiasan kepada >> >dunia - si gadis dengan sifat sopan dan malu, anak yang taat >>kepada >> >ibu bapa, isteri yang menyerahk ..

Menjawab Azan

diriwayatkan siti zubaidah adalah seorang wanita bangsawan yang kaya, hobinya suka mendengar muzik.dia memiliki pentasnya sendiri serta beberapa orang penyanyi yang menjadi penghiburnya. apa yang menjadi kelebihannya ialah apabila terdengar saja seruan azan dia akan segera memerintah penyanyi dan ..

Tanda Kebesaran Allah

di ramallah : memang benar pokok berkata-kata... assalamualaikum..... kenyataan seikh ahmad yasin pemimpin gerakan islam hamas di palestin. "diramallah : memang benar pokok berkata-kata"" berikut adalah lap ..

Kisah Nabi Hud As Bhg Akhir

Kisah nabi hud dalam al-quran kisah nabi hud diceritakan oleh 68 ayat dalam 10 surah di antaranya surah hud, ayat 50 hingga 60 , surah " al-mukminun " ayat 31 sehingga ayat 41 , surah " al-ahqaaf " ayat 21 sehingga ayat 26 dan surah " al-haaqqah " ayat 6 ,7 dan 8. pe ..

Senaman Minda: Ingat Dari Mana Kita Berasal

..... cuba kita fikirkan sejenak dan insafilah siapa kita ********************************************************************************* mutiara minda teringat pesan ayahanda..."sudahkah di qada' solat yang lepas-lepas? jika tidak ingat, gantikanlah dengan mengira berapa usia kita sekarang ditol ..

Rencah Perkahwinan . . . . . .

Belajar menerima sifat semulajadi pasangan sudah tiga tahun sofea mendirikan rumah tangga bersama azmi. hasil perkahwinan bahagia, mereka dikurniakan dua orang anak. namun sepanjang perkahwinan, sofea tidak pernah merasa bahagia. ada sahaja kerenah yang dibuat oleh suaminya sehingga membuatkan sofe ..

Indahnya Berbaik Sangka

"hubungan yang baik antara satu dengan lain dan khususnya antara muslim yang satu dengan muslim lainnya merupakan sesuatu yang harus dijalin dengan sebaik-baiknya. ini kerana allah telah menggariskan bahawa mukmin itu bersaudara. itulah sebabnya, segala bentuk sikap dan sifat yang akan memperku ..

Bendunglah Kemurtadan